Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Klikker 1. lecke-Pacsi

Ha már sikerült kondicionálni kutyánkat, kezdődhet a munka vagy inkább szórakozás!

kutyakikepzes_kutyakikepzo_csaladi_kutya_kutyas_trukkok25.jpg

Az 1. lecke legyen egy klasszikus trükk, a Pacsi. Ezt nagyon könnyű megtanítani és sokszor előadhatjuk ismerőseinknek is, akik azonnal meg fogják szeretni kutyánkat.

Két lehetőség közül választhatunk, én a másodikat javaslom, hisz ott a kutyának tőrnie kell a fejét, hogy mit is szeretnénk tőle, hogy is juthat a jutalomfalathoz.

1. Egyszerűen felemeljük a kutyánk lábát és közben azt mondjuk "Pacsi". Sokáig tart, mire az eb rájön, hogy a jutalom miért is jár és hol itt az együtt tanulás?! -Ezt a módot vessük is el azonnal, lássuk a következőt!

2. Kezdjük a gyakorlatot azzal, hogy lefektetjük a kutyát, így eleinte könnyebben boldogul.

Egy jutalomfalatot zárjunk a kezünkbe és tegyük a lába elé a kezünket a földre. Kutyánk megpróbálja megkaparintani a finomságot, ezért bököd, nyalogat, esetleg rágcsál is. (Ha dúrva, szóljunk rá!) Mivel kezünk nem nyílik, a nyalánkság rejtve marad, ezért más megoldást kell kitalálnia. Előbb utóbb a nagy próbálkozás közben, meg fogja mozdítani az egyik lábát. Ezt a pillanatot kell elcsípnünk, ekkor jön a Klikker és a klikk, és azonnal nyílik a tenyér.

Ezt a folyamatot gyakoroljuk el párszor, mikor már érti, hogy a lábmozdítás után jön a jutalom, tovább léphetünk. Már csak akkor fogadjuk el a lábmozdítást, ha a kutya ráteszi lábát a kezünkre. 

Eddig nem használtunk vezényszót, ezt most fogjuk bevezetni, mikor kutyánk fejében már összeállt a kép. Tehát, ha a mancsát ráteszi a kezünkre jutalmat kap, mi pedig azt mondjuk: Pacsi.

Amikor már parancsra megy a pacsi adás, felültethetjük a kutyát, így már nehezedik a feladat. 

Extrák: - variálhatjuk a gyakorlatot úgy, hogy mindkét manccsal megtanítjuk a kutyát pacsizni. Ekkor a két lábhoz két vezényszó kell.

              - találkozhat a szembeni kéz-láb, tehát bal kéz-jobb láb

              - keresztben is lehet, ez már a gazdira van bízva.

 

Tippek: - a tanítás elején a kezünk ne legyen túl messze az eb mancsától, hogy könnyedén el tudja érni 

               - ha nem elég aktív kutyánk, mutassuk meg neki a jutalomfalatot, nyissuk ki a tenyerünket, majd gyorsan csukjuk be

               - legyünk szemfülesek, koncentráljunk és a legkisebb jó mozdulatot is jutalmazzuk

               - ha a kutyának nincs kedve gyakorolni, ne erőltessük, játszunk vele valami mást